dimarts, 27 de novembre del 2012

Primer pas, actitud bàsica.

Acostumo a donar aquest text als meus clients al principi del procés de coaching. Per la senzilla raó que és el punt sortida óptim, començar per aquí és començar amb bon peu. Sigui el que sigui el que vols. 

" Res canvia i canvia tot a la vegada. Be, en realitat mai canvia res. Es mou el punt de vista des de el que cadascú construeix el mon, i això és bàsic en la forma de viure de cada ésser humà. Canvien els termes de referencia.
(...)Epictet deia que la gent no te la facultat de fer mal a ningú. Que inclús si a algú el denigren a crits o colpegen seua és la decisió de considerar si el que està passant es insultant o no. Quan algú es sent irritat per un altre, l'únic que l'està irritant és la seva pròpia resposta.
(...)com reiterava Epictet als seus deixebles : quan et sembli que algú t'està provocant, recorda que el que et provoca és el teu judici del incident, no allò que passa. Intenta no ser com un animal i limitar-te a reaccionar a l'instant. Pren distancia de la situació per tenir una perspectiva més amplia. Assossega't. En altres, paraules, no és tracta tant de “que” esta fent cadascú en el mon, sinó “com” ho està fent, ...moure's del com antic a un com més adequat per viure amb plenitud. Aquests és l'únic canvi possible.
Obcecar-se per canviar es arrancar d'un mal començament(...) Voler canviar implica que alguna part de la totalitat del que és un ésser humà s'està negant, que esta alienat ja d'entrada. Primer cal observar-se i conèixer-se que no és gens fàcil. Cal prendre consciencia dels propis hàbits i automatismes sense jutjar, només reconeixent i acceptant sense cinisme, ni auto indulgencia, ni covardia. Aquesta pressa de consciencia quan es profunda i real, ja constitueix un canvi important. La realitat és que la immensa majoria de la gent viu negant part molt important de si mateixes, (...), i el primer canvi és acceptar-se sense jutjar. No s'ha de guanyar res sinó recuperar allò perdut i per això, es imprescindible la ajuda dels altres.
Fins on he pogut observar i experimentar, ningú es capaç de veure a si mateix, amb integritat, estant sol, i menys encara acceptar-se : la fantasia humana per escapar-se de la trobada amb si mateix no coneix límits. (...) D'aquí també, que tot mestre religiós vertader reconegui en els seus pares espirituals amb agraïment i humilitat. En sentit contrari, una prova de que algú és un farsant en aquests àmbits es veu quan no reconeix amb vertadera dolçor i devoció els seus ascendents.
La major part de la humanitat viu atrapada en els automatismes que regulen la seva existència, en una presó invisible que cada persona va teixint amb el transcurs de l seva vida. El passat és la presó en la que habita cada persona.(...) La essència no pot canviar. L'únic canvi real es acceptar-se a un mateix tal i com és. Del que es tracta és de donar a l'essència una forma més pròxima a la seva naturalesa. De que personalitat i essència es corresponguin una amb l'altre. De treballar per ser en cada acte, més senyor de un mateix, dels propis passos, més conscient de les pròpies capacitats humanes i desenvolupar-les.
La idea de canvi ha d'acostar a allò que afirmava Miquel Àngel Buonarroti, l'universal escultor renaixentista, respecte a les seves obres : la figura que és desitja esculpir, amb tota la seva bellesa, genialitat e immortalitat, ja és en la roca que arriba al taller de l'escultor; només és qüestió de desbrossar allò que li sobra a la pedra bruta, d'allò que oculta la escultura final. El canvi real es acceptar-se a un mateix tal i com és, sense sarcasmes prendre consciencia d'això i treballar per a que aquesta realitat Única que és cada ésser humà es vagi despullant dels artificis que la educació i les pressions socials i familiars han anat incrustant sobre l'essència inicial. Tots naixem com a éssers únics però morim copies, sinó ens hem auto-construït.
(...) adquirir tremp, atenció desperta i reconèixer la direcció que cal seguir i el fluir de la vida real, allò que dona perspectiva sobre la pròpia existència sense convertir-se en un exhibicionista emocional. Aquests és l'inici de tota transició real, el principi de la obra que cada ésser humà ha de fer amb si mateix : reconèixer-se i acceptar-se. El segon pas és iniciar la via de la auto-edificació. I per construir-se hi ha dos actituds bàsiques : en recordar-se d'un mateix i no oblidar els propòsits realitzats per guiar la vida dia a dia.

Extret de “Epopteia, avanzar sin olvidar”, cap 6,
J.Mª Fericgla